Dune de Frank Herbert

Am citit toată seria Dune, formată din 6 volume, scrisă de Frank Herbert, dar în acest articol mă voi opri doar la prima carte care este considerată de mulți cea mai bună realizare SF din istoria literaturii.
Dune se concentrează pe povestea Casei Atreides și rivalitatea acesteia cu Casa Harkonnen. Acțiunea se petrece la multe mii de ani după timpurile prezente pe planeta Arrakis sau Dune. Arrakis este cea mai importantă planetă a imperiului, este sursa melanjului care e un drog, un blestem și o binecuvântare în același timp.
Iar cine controlează această planetă este unul dintre cei mai puternici oameni pentru că întreg Universul este dependent de melanj. În afară de uriașii viermi de pe Dune care te mâncau de viu dacă alergai prin deșert, acțiunea se desfășoară în jurul lui Paul, unul dintre cei mai importanți membri ai familiei Atreides care va trebui să lupte pentru supraviețuire de la început până la sfârșitul cărții.

Dune este o planetă unde clima este deșertică, iar băștinașii(fremenii) au costume speciale care filtrează fiecare strop de apă. Chiar și transpirația este filtrată și nu se face risipă de H20. Dacă murea unul dintre fremeni, niciun membru al familiei nu vărsa o lacrimă pentru că fiecare picătură de apă contează. Nimeni nu știe exact numărul fremenilor pentru că stau ascunși prin deșert, dar ei vor avea un cuvânt important de spus în războiul total care va lovi această planetă.

Personajele, întâmplările şi locurile sunt atât de fin descrise încât ai impresia că lumea aia chiar există undeva. Combinația dintre ecologie, religie și politică fac din Dune o operă SF care nu trebuie să lipsească din biblioteca voastră. Iar în final va las cu Litania Fricii, pe care Paul Atreides o va spune în gând sau cu voce tare pe parcursul aventurilor de pe planeta Dune: “Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoarea desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lasă să treacă peste mine, prin mine. Și, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi rămâne doar eu.”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link