Romania este pe ultimul loc in privinta pietei de carte

În Europa, România este pe ultimul loc în privința pieței de carte pentru că un român cheltuiește maxim trei euro pe an pentru cărți, iar statisticile Eurostat spun că doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună. România nu este printre cele mai bogate țări din lume și sunt conștient că nu ne dau banii afară din casă. Unii chiar nu au capital să cumpere ultimele apariții de cărți de top, dar există soluții pentru că pot să își facă un abonament la biblioteca din orașul lor sau pot să împrumute creații literare de la prieteni sau cunoștințe care au bibliotecile pline.

Anul 2019 a fost declarat Anul Cărții în România și s-au aprobat 8 măsuri pentru dublarea consumului de carte în 24 de luni, în baza unei legi adoptate la sfârșitul anului trecut la inițiativa deputatului liberal Ovidiu Raețchi:

  1. TVA 0% pentru cărțile tipărite.
  2. TVA 5% pentru cărțile în format electronic.
  3. Fiecare profesor va primi 100 Euro ca să cumpere cărți.
  4. Acordarea a 50 de euro pentru achiziționarea de cărți fiecărui elev, la absolvirea primului an din fiecare ciclu școlar.
  5. Persoanele cheie din industria de carte vor fi scutite de impozit pe venit.
  6. Se renunță la plata impozitului pe clădiri pentru librării.
  7. Creșterea și actualizarea fondului de carte din bibliotecile școlare printr-o bugetare specifică.
  8. Implementarea unor campanii publice care să promoveze cartea. Lectura este importantă pentru orice român indiferent unde s-a născut, într-o casă veche, de la marginea orașului între blocurile gri sau în zona centrală a capitalei, într-un apartament cu 4 camere, fără să cunoască grija de mâine.

Sper ca prețurile la cărți să mai scadă și românii să cumpere cât mai multe volume de autori cunoscuți. Pentru fiecare din voi există un gen literar care vi se potrivește, iar ideea că, dacă arunci privirea pe o carte scazi în față băieților de cartier, este proastă din start. Nu mai trăiți prin ochii lumii pentru că aveți multe de învățat dintr-o carte nouă.’

Sunt volume istorice care te țin cu sufletul la gură, sunt cărți SF care îți dezvoltă imaginația, sunt volume de filozofie care îți pot face viață mai bună, sunt creații literare cu un final total neașteptat, sunt cărți care te pot scoate dintr-o zi proastă.

Pune mâna pe o carte!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link