Ferma animalelor de George Orwell: Recenzie

Titlul original: Animal Farm
Editura: POLIROM
Autor: George Orwell
Număr de pagini: 192
Traducător: Mihnea Gafiță
An apariție: 2012

Ferma animalelor de George Orwell este o carte pe care mulți români ar trebui să o citească, mai ales cei născuți după 1989 sau cei care nu înțeleg ce înseamnă o societatea comunistă. Pe vremea lui Ceaușescu totul era raționalizat, primeai o jumătate de pâine de om pe zi, iar ca să cumperi niște pui, ulei sau zahăr stăteai ore întregi la cozi interminabile pe o căldură insuportabilă, în plină vară. Îmi aduc aminte și acum de femeile care leșinau pentru că soarele era necruțător. Avortul era interzis prin lege, nu aveai voie să deții valută și nu puteai să vizitezi țările din Occident.

Programul TV era doar de 2 ore, iar cel puțin o oră îi era dedicată cârmaciului suprem, Ceaușescu. Dacă te ridicai împotriva guvernului comunist putrezeai în închisorile comuniste sau erai trimis la muncă la Canalul Dunăre-Marea Neagră unde era posibil să mori înainte să îți duci pedeapsa până la final. Se dărâmau biserici, iar mulți români au devenit turnători la Securitate și cred că în fiecare bloc erau cel puțin 3. Unui prieten al tatălui meu, Securitatea i-a făcut percheziție în toată casa, a căutat dovezi și în ciorbă după niște zvonuri că ar fi anti-sistem.

În Ferma animalelor de George Orwell este prezentată răsturnarea opresorului uman Mr. Jones de către coaliția democratică a animalelor, iar mai apoi este însoțită de o consolidare a puterii porcilor. Asemenea lui Ceaușescu și a apropiaților comuniști, ei devin clasa dominantă în noul regim. Napoleon este porcul cu cea mai mare putere și va face tot ce ține de el ca să rămână numărul 1 în fermă.
La început, după ce omul a fost alungat din fermă, sunt scrise 7 legi clare pe care toate animalele trebuie să le respecte, inclusiv porcii. Dar în timp aceste legi vor fi schimbate în funcție de interesele celor de la putere, iar la final va rămâne doar o singură lege: “ toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”.

În teorie, ideile comuniste par de bun simț pentru că promovează egalitatea între oameni, la fel ca în cartea Ferma animalelor de George Orwell. Dar modul în care au fost puse în practică în URSS și în toate țările comuniste, inclusiv în România, denotă o practică terifiantă de a impune un regim unde libertatea este scoasă cu cleștele din mintea și sufletul oamenilor de rând.
“Ferma animalelor” este așadar un atac la adresa puterii politice, retorice sau militare care țintește abolirea libertății individuale sub pretextul promovării un climat egalitarist, care în cele din urmă degenerează în totalitarism.

Ferma animalelor de George Orwell o puteți achiziționa de la librăria online Libris, iar prețul la care este la vânzare merită din plin. Dacă nu pentru voi, măcar pentru copiii sau nepoții din familiile voastre care vor să știe mai multe despre comunism sau ce înseamnă un regim totalitar.

„Pisica s-a înscris în Comitetul de Reeducare şi s-a arătat foarte activă o vreme. Într-o zi, cineva a văzut-o stând pe un acoperiş şi vorbind unor vrăbii care se ţineau însă la o distanţă sigură de ea: le spunea că toate animalele erau de acum tovarăşe şi că orice vrabie, dacă ar fi dorit, putea să vină să se aşeze pe laba ei; dar vrăbiile, cum-necum, au păstrat distanţa.”

You may also like...

No Responses

  1. Cunosc o pisică, frumoasă ce-i drept, care face tâmpenii dar are un suflet bun si mare.

  2. Cred ca nu ai fost atenta sa vezi ce au facut vrabiile. Nu au crezut in vorbele frumoase si au stat la distanta.

  3. Asta nu inseamna ca sufletul ei nu este bun si mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link