Luna e o doamna rea de Robert A. Heinlein

Aceasta carte a fost scrisa in anii 60 si a trecut testul timpului. Dar acum, ideea computerului Mike care este conectat la orice nu mai pare o idee revolutionara, asa cum a fost perceputa de oamenii din acele vremuri. Avem acum telefoane mobile care pot actiona ca un computer.
Luna e o doamna rea e un roman stiintifico-fantastic scris, in 1966, de scriitorul american Robert A. Heinlein. Are ca subiect revolta coloniilor lunare impotriva Pamantului. In 2075, colonistii impanzesc subteranele Lunii. Populatia Lunii e formata in principal din criminali, exilati politici si descendentii lor. Orice persoana ce stationeaza mai mult de cateva luni la suprafata Lunii, sufera schimbari fiziologice ireversibile si nu mai are cum sa traiasca normal in campul gravitational, de 6 ori mai puternic, al Pamantului. Prin urmare toti locuitorii Lunii sunt exilati permanent.
Chiar daca copiii criminalilor nu au nicio vina pentru faptele parintilor, ei sunt prizonieri in aceasta inchisoare. Si vor sa isi schimbe situatia in bine. Vor independenta fata de Pamant.

HOLMES IV (High-Optional, Logical, Multi-Evaluating Supervisor, Mark IV) este calculatorul principal al Autoritatii Lunare. Acestui calculator i-a fost oferit, treptat, un control aproape complet asupra instalatiilor lunare. Povestirea este narata de Manuel Garcia „Mannie” O’Kelly-Davis, un tehnician ce are un singur brat si la cunostintele caruia se apeleaza ori de cate ori HOLMES IV se comporta straniu. Mannie isi da seama ca HOLMES IV a devenit constient de sine si ca „defectiunile” sunt rezultatul unui simt copilaros al umorului.

Luna e o doamna rea de Robert A. Heinlein este o carte foarte complexa si sofisticata despre politica, despre revolutie si razboi. Sunt unele idei pe care le accept despre politica din aceasta carte SF, iar altele nu sunt pe gustul meu. Dar daca va place genul SF, atunci ar fi bine sa aruncati o privire pe Luna e o doamna rea de Robert A. Heinlein pentru ca merita calatoria in aceasta lume interesanta.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link