Razbunare ancilara de Ann Leckie

Răzbunare ancilară de Ann Leckie prezintă setea de răzbunare a lui Breq. Aceasta își dorește să o ucidă pe Anaander Mianaai, stăpâna Imperiului Radchului. Dar nu este așa simplu pe cât pare. Pentru că Anaander Mianaai are sute de corpuri împrăștiate prin tot Universul, iar anihilarea a 2 sau 3 din corpuri nu va fi considerată o reușită.
Imperiul Radchului cucerește planete, iar apoi se încearcă impunerea păcii prin acordarea de privilegii celor mai puternici indivizi din speciile noi subjugate. Iar aceste războaie se realizează cu niște unități auxiliare, controlate de inteligență artificială a unor nave spațiale. Iar aceste unități auxiliare sunt doar niște zombi(corpuri readuse la viață). Dar oricare dintre aceste unități comunică rapid între ele. Dacă o unitate vede ceva dubios într-o parte a orașului, toate celelalte 20 de unități auxiliare știu ce se întâmplă acolo.

Breq a fost o unitate auxiliară denumită One Esk și nava spațială Justice of Toren. Dar acum este autonomă. Se zvonește că unele nave spațiale s-au îndrăgostit de căpitanii lor. Și atunci când aceștia au murit, navele se plimbă prin Univers fără un scop anume, bântuite de durere și gânduri negre. Și chiar la începutul cărții, Breq găsește unul dintre căpitanii navei Justice of Toren, care acum zăcea în zăpadă, cu mintea vraiște pentru că era dependentă de un drog puternic. Iar Breq va avea grijă de acest căpitan ca să se pună pe picioare pentru că are nevoie de el în viitor. E de precizat că Ann Leckie nu face diferența între sexe în această carte. Deși există masculi și femele, autoarea se referă la toți cu termenul de ea.

Răzbunare ancilară a câștigat în 2014 premiile Hugo, Nebula, Arthur C Clarke și BSFA și le merită pe toate. Pare incredibil, dar este romanul de debut al lui Leckie. Povestea este complexă și dezvăluie treptat anumite momente din trecutul Imperiului pe care mai marii acestuia voiau să le ascundă . Breq le pune cap la cap din amintirile sale din invaziile la care luase parte ca soldat al imperiului, dar și din ce descoperă în prezent.
Este o carte care merită citită dacă iubiți genul SF. Cartea Răzbunare ancilară de Ann Leckie poate fi cumpărată la un preț bun de la librăria online Libris.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link